Despre inițiativă

Implică-te! E NATURAL să fii voluntar

  • Oportunități de voluntariat
  • Arii protejate
  • Voluntari

Proiectul „Implică-te! E NATURAL să fii voluntar” propune soluții pentru stimularea cetățeniei active prin acțiuni de voluntariat pentru protecția naturii. Proiectul va crește capacitatea administratorilor ariilor protejate (AP) de a crea programe de voluntariat în sprijinul protecției naturii.

În cadrul proiectului am  elaborat un studiu în ariile protejate din România despre implicarea activă a cetățenilor în acțiuni de voluntariat în domeniul protecției naturii care a stat la baza organizării a doua sesiuni de instruire pentru dezvoltarea de competenţe privind managementul voluntarilor pentru protecția naturii. Participanții la curs au realizat un program de voluntariat care enumera oportunitățile specifice de voluntariat, durata activităților precum și profilul voluntarilor care se vor implica în activitate. Din cadrul acestor programe au fost selectate 10 propuneri de activități în ariile protejate, care au fost finanțate prin proiectul „ Implică-te! E NATURAL să fii voluntar”.

În vederea promovării oportunităților de voluntariat, a fost creată platformă voluntariatnatura.ro care va cuprinde programe de voluntariat din ariile protejate, dând posibilitatea potențialilor voluntari să se implice în diverse activități.

O parte din activitățile de voluntariat organizate în cadrul proiectului au fost documentate prin realizarea unui film care promovează posibilitatea de implicare în cauze pentru protecția naturii.

Deoarece credem că studenții și reprezentanții ong-urilor de mediu doresc să se implice în activități specifice de protecția a naturii, se va organiza o caravana de promovare a oportunităților de voluntariat din ariile protejate în 6 centre universitare din țară (Bucureşti – 2 martie; Timişoara – 4 martie; Cluj – 7 martie; Iaşi 9 – martie; Sibiu – 11 martie 2016; Braşov – 14  martie).

Proiectul se va încheia cu un seminar național de diseminare a rezultatelor proiectului în rândul administrațiilor ariilor protejate, ong-urilor de mediu, companiilor care desfășoara programe de CSR, eveniment care se va desfăşura în perioada 24-25 martie la Braşov.

Implica-te! E natural sa fii voluntar! este implementat de ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate împreună cu Federaţia Coaliţia 2000 şi Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate.

Proiectul are un buget de 38.800 de euro, dintre care 34.985 reprezintă contribuţia granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG în România.

Pentru mai multe informaţii despre granturile SEE 2009 – 2014 vă rugăm să consultaţi: www.eeagrants.ro